top of page

Книжно ревю: Поредицата "Изборът" от Кийра Кас - Част 1

Оценка за първите три книги: 5/5

Книга 1: "Изборът"

Поредица: "Изборът"

Страници: 328

Автор: Кийра Кас

Издателство: Егмонт


За 35 момичета Изборът е шансът на живота. Възможност да се измъкнат от съдбата, предопределена им още от раждането. Да бъдат увлечени в свят на блестящи рокли и безценни бижута. Да живеят в дворец и да се състезават за сърцето на прекрасния принц Максън. Но за Америка Сингър да бъде избрана е кошмар. За нея това означава да се раздели с тайната си любов Аспен, който е роден в каста, по-долна от нейната. Да напусне дома си, за да се включи в яростна надпревара за корона, която не желае. И да заживее в дворец, който е под постоянна атака от бунтовници.

Книга 2: "Елитът"

Автор: Кийра Кас

Страници: 328

Издателство: "Егмонт"

Изборът започна с 35 момичета. От тях останаха само 6 - Елита. Борбата за сърцето на принц Максън става все по-жестока.

Колкото повече Америка се доближава до спечелването на короната, толкова колебанията й се засилват. Когато е с Максън, е във вихъра на новата и всепоглъщаща любов. Но всеки път, щом види първата си любов - Аспен, на пост из двореца, спомените й за предишния живот се завръщат. Но, докато сърцето й е раздвоено, останалата част от Елита знае точно какво иска. И шансът на Америка да бъде избрана се стопява все повече и повече...

Книга 3: "Единствената"

Автор: Кийра Кас

Страници: 328

Издателство: "Егмонт"

Настъпи времето да бъде избрана победителката.

Когато реши да участва в Избора, Америка Сингър и за миг не си мислеше, че ще се озове близо до спечелването на короната - или пък до сърцето на принц Максън. Но, с наближаването на края на състезанието и връхлитащата пред стените на двореца опасност, младата жена все повече осъзнава какво може да загуби и колко силно трябва да се бори за бъдещето, което така силно желае.



Здравейте ангелчета!


Аз уж ви обещах да съм по-активна, но ето че отново изоставам с ревютата. Реших поне до някаква степен днес да наваксам с тях.


Днес ще ви говоря за поредицата "Изборът" от Кийра Кас. Тъй като поредицата се състои от пет книги и един сборник с новели, реших да разделя ревютата на две части.

Е, добре дошли в Книжно ревю към поредицата "Изборът" - Част 1.


Ако все още не сте се запознали с анотациите от първите три книги: "Изборът", "Елитът" и "Единствената", то скролвайте нагоре и ги прочетете.

Сега, след като вече се запознахте с анотациите, нека пристъпим към ревюто.

"Изборът" - Кн. 1

В книга първа се запознаваме с Америка Сингър. Тя живее в една антиутопична страна Илеа, където обществото е разделено на касти според това дали са бедни или богато и какви са уменията им. Америка преживява някак с помощта на семейството си, и е доволна от това, което има. Особено щом в живота ѝ е Аспен Леджър. Той е невероятно красив, но за съжаление и той не е в по-добро финансово положение. Америка го обича и иска да се омъжи за него независимо от кастовата ѝм принадлежност. Докато не обявяват "Изборът". "Изборът" е състезание от 35 момичета, като накрая ще остане само една. Тя ще се омъжи за принца на Илеа. Америка не иска да участва. Ни най-малко, но попълва формуляра за да угоди на майка си, семейството си и най-вече на Аспен. Америка би направила всичко за Аспен, стига той само да я помоли. В денят, в който Америка отива за да подаде молбата си за участие в състезанието, научава от майката на Аспен, че той събира пари за сватба с незнайно момиче. Америка е на седмото небе от щастие. Докато не я избират като участничка в "Изборът."


Право да си кажа аз харесвам антиутопии. Различни светове. Историята на Америка е невероятна. Америка Сингър е страхотен, луд, щур и избухлив персонаж, като едновременно с това не е представена като перфектна. Та тя ако беше перфектна нямаше да срита принца още на първата им среща.

Аххх... Историята на Америка и "Изборът" е пълна с обрати, увлекателна и вълнуваща. Стана ми толкова любима. Да, това е вторият път в който я прочитам.


Естествено, принц Максън е привлечен от Америка, защото тя е различна. Тя не му се хвърля на врата нито пък любезничи с него. Не иска короната му, нито пък иска да бъде с него. Това го привлича още повече, защото Америка е истинска. Тя е привлекателна, забавна, откровена и най-вече негов приятел.


Да, историята на Америка и Максън не е от ония натрапени любовни истории, дето да искаш да изгориш книгата или да я накъсаш. Любовта им се развива постепенно, зародила се сред препятствия и множество жертви. Със сигурност обаче не е прекалено драматична.

"Елитът" - Кн. 2

След като принц Максън реши да стесни кръга на кандидатките до едва шест, състезанието е още по-ожесточено. Всяка една от кандидатките има специална връзка с Максън и Америка се колебае. Колебанието ѝ става още по-голямо, когато на фона се появява Аспен. Америка е раздвоена между тях, а сърцето ѝ предстои да бъде разбито. Но тя ще се бори за Максън... Стига да реши какво да прави с Аспен, де.

Историята поема в тотално различна посока. И въпреки множеството напрегнати ситуации, нападенията над замъка то все пак има и зрънце любов. Толкова много пъти ми се щеше да ударя Америка с нещо тежко по главата...

"Ехооо! Максън! Избери Максън най-накрая и стига си го мотала! Не виждаш ли, че те обича нерешителна тъпа краво такава?!". Да, така виках срещу страниците на книгата...

"Единствената" - Кн. 3

Да. Историята трябва да има щастлив край, нали? "Изборът" и състезанието продължават, а Короната ще бъде връчена. Победителката може да бъде само една. Ех, ако знаете колко много се ядосвах на Америка. Ами така де, немалко простотии направи... Да не говорим как се издъни в ефир и то не веднъж и си навлече гнева на краля. Ах, ако само можеше да си държи устата затворена... Добър съвет, въпреки че аз самата съм също толкова устата и донякъде също толкова емоционална и избухлива.

Е, време е Америка да даде всичко от себе си и да спечели Максън. Да му покаже, че не тя ще е единствената, а че той е единственият за нея.

Ах, сред толкова много обрати, неочаквани приятелства и още по-изненадващи неприятни събития, мисля, че е крайно време Америка и Максън да бъдат заедно. Ами да - та те са създадени един за друг.

Право да си кажа, такъв драматичен и епичен финал определено не очаквах. Дори и след като прочитам поредицата за втори път - пак не мога да сдържа вълнението си... и сълзите си. Е, какво пък? Аз съм доста ревлив читател, тъй че без да ме съдите много-много.

След като ви разказах по мъничко и за трите книги, или поне за първите три от поредицата, то е време да ви кажа още няколко думи.


Обичам я, Обичам я, Обичам я!

Добре де, няма да са само тия думи.


Поредицата е забавна, вълнуваща, динамична и много интригуваща. Няма скучни епизоди, банални описания и дразнещи моменти. Е, добре де, може би понякога Америка ще ви дразни с глупостта си, но това ще е само до средата на първата книга. Понякога ще ви изнервя с нерешителността си, но то ще е само към края на втората книга.


Но едно ще ви кажа: тази история ще ви стане любима. Независимо колко лоши чувства може да таите от време на време, все пак ще я заобичате.


А аз мога само да ви кажа: задължително я прочетете и когато го направите, аз ще си пия кафето доволно и ще ви се усмихна. Ще ви посрещна с думите: "Аз казах ли ви?".


Е, до тук ще ви оставя с приказките си за Америка и Максън и ще ви оставя да прочетете поредицата на спокойствие.


Аз отивам да напиша Част 2 на ревюто към поредицата.


О, и не спирайте да четете!


Нали знаете: A book a day keeps the reality away!


XoXo, -K.



6 views0 comments
bottom of page