top of page

Книжно ревю: "Класически наръчник на любовта" от Кърсти Грийнуд


Класически наръчник за любовта


Автор: Кърсти Грийнуд

Страници: 348

Издателство: "Ибис"


Оценка: 5/5 звезди


Невероятно свежа и забавна книга, която ще ви накара да се смеете със сълзи!

Джесика Бийм е момиче, което знае как да се забавлява. Само дето напоследък забравя да се яви навреме за работа. Или да си изпере дрехите. Когато се оказва безработна, без дом и с отчайваща липса на късмет, Джес търси помощ от отдавна изгубената си баба, известната в миналото писателка Матилда Бийм.Но и положението на баба ѝ не е розово. Нейните наръчници за любовта и ухажването, абсолютни бестселъри през петдесетте години на двайсети век, отдавна не са преиздавани,  а вноските по ипотеката на красивата ѝ къща са непосилни за покриване. На всичкото отгоре току-що появилата се нейна внучка носи неонов сутиен!Спасителната възможност и за двете се появява в лицето на лондонско издателство. Биха могли да стабилизират финансовото си положение, като възродят архаичните наръчници. За целта модерната и бунтарски настроена Джес трябва да се превърне в скромна и доб­родетелна жена, следвайки напътствията на баба си. А като доказателство, че съветите в наръчниците на Матилда Бийм все още са актуални, главната редакторка на издателството предизвиква Джес да накара прословутия плейбой и най-желан ерген в Лондон, Лео Фрост, да ѝ се обясни в любов.Дръзко начинание, което ще изисква себеотдаване и голяма доза изобретателност, а на читателя ще донесе искрено забавление!

Здравейте, скъпи ми Ангелчета!

Напоследък съм се потопила в света на чиклита и май там ще си и остана!


В момента, в който издателство "Ибис" обявиха, че пускат книгата нямах търпение да се докопам до нея. Анотацията меко казано ме очарова. Ами, че какво да не ти хареса: любов, обноски, предизвикателство, 50-те години на миналия век! Да, да, да!

Започнах книгата с огромно разочарование. Да, зная, че това май не е много хубаво да се споменава още повече, че се предполага ревюто да е хубаво, ама това си е самата истина.

Не успях да се напасна към наивността, искреността и разкрепостеността на главната ни героиня, макар множеството забавни и комични ситуации да промениха това за много кратко време.

В началото обаче, самото начало, главната героиня не ми допадна. Не, че не е истинска, дори твърде много се доближава до съвременният тип широко скроени момичета, живеещи за мига,изразяващи свободно мнението си, но някак изобразената реалност ме блъсна много по-силно отколкото очаквах. Имаше моменти, в които си четях и си мислех: "Защо? Защо всичко е описано донякъде грозно и вулгарно?"

И получих отговора си: защото това прави героята ни истинска, реална. Показва една по-груба, по-сурова, но все пак реалност и тя е толкова близко, че чак болезнено.


Тук е мястото да кажа, че колкото и да не се наслаждавах на моменти да проследявам поведението на Джесика Бийм, то определено не съжалявам, че продължих да чета.

Хареса ми развръзката, преплитането на живота на една модерна, съвременна, леко наивна, но до болка искрена жена с живота на една жена, запазила класиката, романтиката и грацията на едно отминало време.


Книгата, Ангелчета, не е от онзи тип четива, които ще те грабнат и завладеят моментално. Напротив, също като с хубавото вино, трябва си малко повече търпение, та след време да се насладиш на вкуса, а в нашият случай - красотата на историята.

Тя е от онзи тип книги, които докато четеш те карат да се замислиш, да занимаеш съзнанието си с тежката действителност на един по-различен, но съвсем реален аспект от живота на нашето съвремие и в същото време ти навява спомени и тъга по една красива, но отминала епоха и те кара да мечтаеш да се върнеш в нея.


В същото време ти дава и обещание, че с много воля и малка частица правилни съвети, упоритост и постоянство, всичко може да се промени.

Разбира се, че я харесвам! Дори смея да кажа, че малко се влюбих в тази книга, защото е различна.

Макар да признавам, че никак не е лека в своята простоватост, тя е един ценен житейски урок особено за онези читатели като мен, които търсят не само забавление и хумор, ами и един по-дълбок смисъл зад нещо крайно необичайно.


И така, скъпи Ангелчета, толкова от мен. Ще ви кажа само, че книгата си заслужава, а аз смело я препоръчвам на всички читатели, които дълго търсят нещо по-нестандартно, вълнуващо, комично и необикновено. Абе - прочетете я!


И не забравяйте: A book a day keeps the reality away!


XoXo, - K.

14 views0 comments
bottom of page