top of page

Книжно Ревю: "Стъклен Принц" от Ерин Уот

Updated: Jul 14, 2019


Книга: "Стъклен Принц"

Поредица: "Семейство Роял"

Автор: Ерин Уот

Страници: 367

Издателство: Уо (Егмонт)


Рийд Роял има всичко – визия, обществено положение, пари. Момичетата от елитното училище копнеят да бъдат с него, момчетата искат да бъдат като него. Ала за Рийд нищо друго няма значение освен семейството му. До деня, в който се появява Ела Харпър.

Макар в началото да изпитва единствено презрение към нея, с времето Ела се превръща в център на живота му. Той иска да е близо до нея. Да я опази. Една глупава грешка обаче я отблъсква и отчуждава. В дома на семейство Роял настава хаос. Светът на Рийд изведнъж се срутва. Ела вече не иска да е с него. Тя заявява, че връзката им носи само нещастия. И МОЖЕ БИ Е ПРАВА...

Тайни, предателство, вражда. Рийд никога не се е сблъсквал с това досега. Ще може ли да си върне своята принцеса?


Здравейте, Ангелчета!


Тук съм с втората част от поредицата “Семейство Роял” от Ерин Уот - “Стъклен Принц”.


В първата част видяхме Ела и Рийд, които се опитаха всячески да се противопоставят на привличането помежду си, ама не им се получи. Станаха гаджета и точно, когато Ела бе влюбена до полуда и тъкмо си помисли, че най - накрая нещо хубаво ѝ се случва, взе че хвана гаджето си в леглото с приятелката на баща му. Каква каша! Какво друго да направи Ела, освен това, което е правила цял живот ? Тя разбира се избяга. Е, не е като да не очаквах нещо подобно от нея.


Във втората част виждаме нещата през гледната точка на Рийд - типично по момчешки. Рийд както и цялото семейство Роял се опитват да намерят Ела. Всички в семейството са разстроени, никой не говори на Рийд, Истън дави мъката си в алкохол, Рийд пък в побоища… Калъм обаче с частните си детективи успява да намери Ела и я върна обратно при семейството. И независимо колко много Ела обича Рийд, то тя няма да му прости толкова лесно предателството. Най - големият кошмар на Рийд се превръща в реалност - изгуби Ела, и тя не иска да има нищо общо с него като всячески се опитва да го отблъсне.


Право да ви кажа, не останах особено впечатлена от гледната точка на Рийд. Все още не мога да преглътна колко собственически се държи с Ела и независимо колко много я обича, не може да приеме факта, че е отблъснат.


На моменти се дразнех от наглостта му, от контрола, който се опитва да упражнява над Ела. Като цяло начетох се на сексистско отношение. Да, няма нищо лошо в това едно момче да иска да пази приятелката си… Пък и те всички момчета на тази възраст мислят с някои определени части на тялото си. Ама тази обсебеност, която има Рийд към Ела… За него може това да е любов и привличане, но на мен не ми приличаше на такова в началото… Ама нали съм си един читател романтик…


Не стига, че Ела го отблъсква, ами и цялото му семейство - братята му се обръщат срещу него, за да защитят Ела. Беше въпрос на време Ела да осъзнае, че не може да живее без Рийд и че те са създадени един за друг. Виждате ли, независимо какви смесени чувства имам към Рийд, то със сигурност мога да оценя добра романтична история. И независимо от сексуалните части, тази е точно такава и аз я харесвам. Е, в крайна сметка въпреки всичките му недостатъци, Ела все пак реши, че ще го изслуша и ще го приеме обратно и ще му прости. Колкото и да се опитваха да крият връзката си обаче, Калъм не е чак толкова глупав. На никоя планета няма начин родителя не забележи, че детето му и дъщерята на най - добрия му приятел имат връзка под неговия покрив.


Следват редица комични моменти, безкрайност от сексуални действия и намеци. Сякаш нито той може да държи ръцете си далеч от Ела, нито тя от него. Ами да - типично по тийнейджърски. Можеше и по - добре да приема случващото се, стига да не беше написано от гледната точка на Рийд. Пък и да си призная, Рийд определено не е едно от най - милите и добри момчета. Напротив - той е груб, недодялан, циничен, постоянно разгонен и… И какво ли още не.


За сметка на това пък, колкото и лоши неща да кажа, едно си остава факт: обожавам тази нетипична антиутопия и наистина не мога да спра да чета.

В книгата присъстват множество моменти от които просто ти спира дъха - и не, не са от онези, които се случват на затворени врати и приглушено осветление, макар да изобилстват и такива.


Малко предистория: Преди Ела да се събере с Рийд, решава да продължи напред с живота си и да го игнорира. Приема покана и започва да се среща с Даниел Делакорт - привидно добро момче с маниери по който всички въздишат. Макар да е предупредена, че той не е стока - Ела се съгласява и започва да излиза с него, докато не отиват заедно на парти. Тогава Даниел показва истинската си същност - дрогира Ела и се опитва да се възползва от нея. Разбира се, братята Роял няма да оставят нещата така! Пребиват Даниел и си заминават. Впоследствие обаче, Даниъл не забравя случилото се. Малко след като са се събрали, Рийд и Ела отиват на вечеря в ресторант - на среща и там виждат Даниел с момиче, което е по -малката сестра на момче от отбора на Рийд. Ела реагира светкавично и с помощта на Рийд измъкват момичето от ресторанта и лапите на Даниел. Разказах ви тази случка, защото Даниел няма да забрави случилото се.


След редица други напрегнати моменти, интриги и лъжи, Рийд, който обича да разпуска нервите и напрежението си чрез улични боеве, както обикновено прави точно това, а Истън го придружава. Ела обаче ги проследява и когато боят приключва, а те са на път да си тръгнат - Рийд бива намушкан с нож от човек, нает от Даниел Делакорт. Уау!


Рийд е приет в болница, а Калъм Роял взима нещата в свои ръце и урежда сметките си с бащата на Даниел за случилото се. Изписват Рийд от болницата и той се възстановява успешно, а Ела заедно с останалите членове на Семейство Роял отиват на вечеря с частния самолет на семейството. Ама вие да не си мислите, че това е краят и всички заживяват щастливо? О, не!


Не стига, че е намушкан, ами и приятелката на Калъм - Брук заявява на Рийд, че е бременна и го изнудва да убеди баща си, че трябва да я приеме обратно, иначе ще каже на всички, че детето е на Рийд. Да, определено е голяма каша живота на семейство Роял.


И да не си помислите за момент, че с няколко разговора всичко ще се нареди! Не! Не познахте. Всички отиват на вечерята, а Рийд остава сам у дома. След обаждането от Брук той отива да я види, тя се опитва да го изнудва, но той си тръгва. Семейството се прибира обратно у дома след вечерята и няма да повярвате на какво се натъкват! Брук е мъртва, а Рийд е последният, който я е видял жива! Сега е главен заподозрян в убийството ѝ и всички доказателства сочат, че той го е направил.


Ако и това ви се струва шокиращо, само почакайте - Стив Халоран, бащата на Ела и най - добър приятел на Калъм, който уж трябва да е мъртъв, се появява на вратата на Семейство Роял!


След като ви преразказах книгата, то вярвайте ми нищо кой знае какво не се е случило и не сте изпуснали много.


Въпреки че книгата бе в по - голямата си част от името на Рийд и имаше моменти, на които не се радвах особено много, то с развитието на сюжета, Семейство Роял ме привлякоха. И изобщо не мога да скрия, че изчетох книгите на един дъх.


Колкото и смесени и противоречиви чувства да имам към тази книга, то замисъла е наистина добър. Няма значение какви възможности има семейството и какви врати може да отвори едно несметно богатство, защото има случаи, в които дори и парите и влиянието едва ли биха могли да те спасят.


Честно да си кажа, доста се увлякох с това ревю и най - вече с историята, ама трябваше да наблегна на нея. Да, Семейство Роял с тяхното безобразно богатство, лукс и стандарт на живот, все пак са хора с реални проблеми. И независимо как се чувстваше Ела в началото, то определено ги обикна като свое семейство, както и те нея. Всички момчета от Семейство Роял са на мнение, че Ела е най - доброто, което им се е случвало от доста време насам. Дори Калъм смята така.


И ако се питате дали си заслужава да вземете книгите от поредицата и да се потопите в един различен динамичен свят на лъжи, лукс, интриги, то определено тази антиутопия си заслужава.


Въпреки безброй сцени, които ми грабнаха вниманието, имаше и такива, които ме разтърсиха. Не е лъжа, че Семейство Роял ще те унищожи.


Грабвайте книгата и вижте сами!


Като оценка ще сложа 4 / 5 звезди и бързам да се впусна към следващата част, за да разбера как Рийд и Ела ще се справят с цялата тази драма!


А вие, Ангелчета, не спирайте да четете и помнете: A book a day keeps the reality away!


XoXo, - K.

11 views0 comments
bottom of page