top of page

Книжно Ревю: "Парцалена Принцеса" от Ерин Уот

Updated: Jul 14, 2019


Книга: Парцалена Принцеса

Поредица: Семейство Роял

Автор: Ерин Уот

Страници: 328

Издателство: Уо (Егмонт)

Животът на Ела далеч не е лесен. След смъртта на майка си, тя трябва да се оправя сама. Докато един ден не среща непознат, твърдящ, че е неин настойник – милиардера Кълъм Роял.


Той изважда Ела от мизерията, в която живее, и я представя в един свят на нечуван лукс. Съвсем скоро обаче момичето разбира, че нещо в това семейство не е съвсем наред. Синовете на Кълън – един от друг по-красиви – крият тайни и третират Ела като натрапник. А най-привлекателният от петимата, Рийд, е особено жесток с нея. Между тях прескачат искри и момичето не може да скрие, че е привлечено от него.


Но Рийд няма никакво желание да се доближава до Ела. За него тя няма място сред семейството. И МОЖЕ БИ Е ПРАВ…



Здравейте, Ангелчета!


Ех, прочетох и тази книга. Сигурно вече ме мислите за луда с тия моите книги… Е, какво да ви кажа - обичам си ги. Пък и никога не съм твърдяла, че не съм книжен плъх.


Няма да ви лъжа, книгите от поредицата ги купих, защото харесвам антиутопии пък и толкова много ми напомниха на поредицата “Елитът” от Кийра Кас.



Книгата започва доста интересно, дори фрапиращо. Запознаваме се с Ела Харпър - момиче, което трябва да се справя с трудностите на живота още от шестнайсет годишна. Ела е с чувство за хумор и огромен сарказъм - типично за една тийнейджърка. След смъртта на майка си, Ела трябва да се справя сама. Затова работи като стриптизьорка. Е, работата не е кой знае какво, още повече, че е свикнала с тия неща. Така да го кажа - взима не само личната карта на майка си, ами и професията ѝ.


Ела успява да си намери тази не толкова престижна работа и се мести в ново училище. Единствената ѝ мечта е да завърши гимназия, да завърши колеж и да си намери достатъчно добра работа, за да не ѝ се налага повече да търпи този начин на живот. За да не ѝ се налага да води начина на живот на майка си.


Проблема идва, когато викат Ела в директорския кабинет не заради лоши оценки или вечните закъснения, а защото някой иска да я види. Така нашата Ела се запознава с Калъм Роял, който обявява, че баща ѝ Стив е мъртъв и сега той е легалният ѝ настойник.


Ела разбира се, няма да приеме такова нещо и опитва да избяга. Събира най - ценните си притежания в една раница - часовник, останал от баща ѝ; малко пари, които е събрала и няколко чифта дрехи и прави единственото нещо, което цял живот е правила - да избяга отново. Отби се в клуба за да изкара малко повече пари… И отново се срещна с Калъм Роял! Да! Представяте ли си? Богатият клиент, за когото Ела щеше да танцува, за да заработи достатъчно пари , бе именно човека, от който иска да избяга.



Е, Ела не се предаде под натиска и отвратителните хапливи коментари на костюмираният богаташ и направи това, което умее най - добре - танцува за него.


Е, едва ли Ела предполагаше, че ще бъде отвлечена, ама и аз не го очаквах. Та, Калъм Роял предлага сделка на Ела - ако се съгласи да живее в имението му, да завърши частно училище и колеж, всеки месец ще ѝ дава по десет хиляди долара. Е, ами право да си кажа и аз бих се съгласила. Ела също се съгласи.


И така главната ни героиня се озовава в напълно различен свят. Свят на богати, разглезени, привилегировани деца, на които всичко би им се разминало срещу правилната цена, разбира се.


Ела обаче и срещу това не се предаде. Безброй пъти бе унижавана от новите си съученици; унижавана от разглезените момчета Роял с циничните им коментари, Ела все пак успя да остане вярна на себе си и им показа, че колкото и да се опитват няма да я сломят и да я пречупят.


Право да си кажа, измежду всички момчета Роял - близнаците Себастиан и Сойер, Истън, Гидиън и Рийд, аз най - много харесах Истън. Допадна ми най - много, въпреки че автора реши да сватоса лошото момче Рийд с Ела. Е, какво да се прави, ще си четем повечко за Рийд и това си е.


Та, Ела през цялото време се противопоставяше на привличането между нея и Рийд, ама съдбата… ъм.. автора си каза думата. Е, не мога да не спомена, че Рийд и Ела си подхождат и са може би идеалната двойка, ама тайно се надявах Ела да е с Истън.


В крайна сметка, след редица перипетии, скандали, унижения и разправии, тя и Рийд най - накрая станаха гаджета. Уау! О, колко сладко! То, хубаво, ама на мен Рийд изобщо не ми се понрави - той е типичното лошо момче, най - лошото от момчетата Роял, прекалено избухлив и циничен. Да не говорим пък за това колко властен и собственически настроен е към Ела. Ужас! Не мога да си представя защо някое момиче би стояло с човек, който иска да контролира всяко едно твое действие. Е, аз определено не бих си го причинила. Е, да ама не съм Ела. Добре, че все пак Ела не му се оставя толкова лесно и прави каквото си науми, типично тийнейджърски.


Хареса ми това, че въпреки всички трудности, въпреки тежкият си живот, Ела таи толкова много добрина в себе си. Тя е силна, умна, с остър език и не се оставя на живота да я смачка. Независимо на какво я подлага живота, или момчетата Роял, Ела остана истинска, непоколебима, борбена и не спираше да отстоява себе си и това, в което вярва. Независимо колко възможности и колко врати отвориха за Ела парите и името на семейство Роял, тя си остана същото пресметливо и скромно момиче, дори си намери работа, за да може да не разчита единствено на тях. Най - много се зарадвах, когато Ела откри приятелка в лицето на Валери.


Няма да се впускам в излишни подробности за цялото семейство Роял или за момчетата поотделно, че ще стане голяма каша, а и имаме още четири книги, в които ще си говорим за тях.


Вместо това ще продължа с цялостното ми впечатление от книгата. Е, както вече казах, има още четири книги от поредицата, (последната все още е в процес на писане) така че има много още да си говорим за Ела и семейство Роял.


Книгата е едно увлекателно и разпускащо четиво. Не е нужно да внимаваш в детайлите, за да не изпуснеш нещо важно, което може би било включено в по - нататъшен замисъл. Напротив - книгата е лека и се чете много лесно и бързо. Има известна доза напрежение, големи количества хумор и сарказъм, щипка интриги, лъжичка романтика (много секс) и разбира се - приятелство, лукс, пари и драма.

Сюжета не е заплетен или сложен като пъзел от десет хиляди части. Определено ми хареса идеята, макар да не съм особено голям фен на такив директен подход. Не ми допаднаха някои сексистски моменти. Пък и право да си кажа, не останах особено впечатлена от прекаленото натякване и присъствие на секс.


Да, то е ясно, че за тийнейджъри с разбунтувани хормони едва ли ще има нещо по - важно, но… Някак излишно ми беше. Като че ли по - добре би се получило, ако не всичко се въртеше около чукане, секс и всякакви такива производни. Дори не би било редно да се натяква на читателя, че за едно седемнадесет годишно богато и разглезено хлапе, най - важното е да се напива безпаметно, да има безразборни връзки с най - различни момичета, да се отнася без капка уважение към противоположния пол и да му се разминава всичко, защото има богати и влиятелни родители. Не. Това далеч не е редно.


За съжаление обаче, колкото и пошло и не на място да изглежда всичко това, донякъде разбирам автора - все пак изключително много се доближава до тъжната ни съвременна реалност. Точно затова харесвам антиутопиите.

Именно затова и ще дам оценка на книгата 4 / 5 звезди.


Като всяка книга и тази си има добри и лоши страни, но за мен добрите надделяха.


Впускам се в четене и на втората книга от поредицата, а вие скъпи Ангелчета не спирайте да четете.


И не забравяйте: A book a day keeps the reality away!


XoXo, - K.

9 views0 comments
bottom of page