top of page

Книжно Ревю: "Отрова" от Сара Пинбъра

Updated: Jul 13, 2019

Здравейте, Ангелчета! На вашето внимание представям:

Книга: "Отрова"

Автор: Сара Пинбъра

Страници: 148

Издателство: Artline Studios


Снежанка, но не каквато я познавате...
Ревнива кралица, красив принц, прелестна принцеса, и една отровна ябълка...
... а сега се запознайте с истинската история на Снежанка, разказана без задръжки...

Звучи вълнуващо нали?


От малка съм изключителен фен на приказките.. Има нещо в тях, което те кара да потъваш във един вълшебен свят, да избягаш от реалността. Има нещо магическо в тях, и с нищо не може да бъде сравнено.


Тъй като съм такъв фен на приказките, обожавам и преразказаните такива с лек привкус на модерното, различното.


Тази приказка не е ни най - малко по- различна. В началото ми беше мудна, не харесвах развитието, беше ми толкова скучна. Нямаше я онази магия, която те завладява още от първите страници на приказката. Няма го детското в нея. Това е една приказка, но за възрастни.


Ако трябва да съм честна, през по - голямата част не бях впечатлена. Липсваше ми усещането за плътност на света, имаше прекалено много пошлост. Та, такава пошлост дори и в сериала "Once Upon a Time" няма... Ревнивата кралица, чието име незнайно защо е Лилит е красива, студена и властна. Книгата започва с това как кралицата задоволява нуждите на краля. Невероятно , нали? Само дето аз далеч не съм фен на такива пошлости. Е, фен съм - стига да са премерено разказани.


Още повече, на книгата няма знак 18+ или нещо подобно, което ме кара да се замисля какво би се случило, ако това нещо попадне в едно 14-годишно дете? Страхотно четиво, няма що. Най - лошото е, че книгата е предназначена за тийн аудиторията. То хубаво, ама.. съдържанието далеч не е много като за тях. Или пък би трябвало да е образователно? Не. Не мисля. Според мен ще е добре да ѝ сложат един знак 18+ на тази малка книжка.


Не мога да не кажа че въпреки всичките пошлости, книгата беше интересна. Хареса ми малко по - различната гледна точка на автора. Пък и беше що - годе добре представена.


Ако трябва да си говорим за похвата, смятам, че това е една добре написана книга. Няма излишни детайли, няма излишни струпвания на случки или нещо заплетено. Чисто и просто - приказка, която би била подходящa за 10-12 годишни деца.. Стига да нямаше такива брутални секс сцени. Е, все пак пишеше, че това е историята за Снежанка, както трябва да бъде разказана. Въпреки това очаквах историята да е поне близо то оригиналната Италианска приказка. Вместо това получих Дисни версия от порно канал.


Снежанка - дива и необуздана, мъжкарана, която само пие, танцува и .. добре де прави каквото там не би следвало да прави една принцеса...


Кралицата - зла, ледена, но все пак със сърце, измъчвана от терзания и страхове. Чудих се дали пък Кралицата не ми допадна повече като персонаж отколкото Снежанка. Защото аз лично далеч не харесах как е представена. Чак ми стана жал.


Джуджетата - уж седем, а присъстват активно само три... Другите? Липсват. Безхарактерни, ама то за 140 страници няма как да изградиш кой знае какви персонажи.


Принцът? Не искам да говоря за принца! Отвратителна гад! Самовлюбен, двуличен, мисли само какво ще кажат хората за него, повърхностен... Иска само послушна съпруга - трофей, който да показва пред хората, а когато Снежанка не се оказва това, което всъщност той иска... Еми Отрови я!



Да, понякога дори и в приказките, нещата не завършват със щастлив край. Звучи ви толкова познато, нали? Сега като се замисля, авторката е добра. И знаете ли точно защо? Защото чрез преразказаната приказка, разбива стереотипите на типичната романтизирана история, показва истинската същност и характерите, като я доближава толкова много до съвременната действителност. Това ми хареса най - много. Защото уж приказка, а толкова истинна в нашето съвремие.


И за да не разбунвам духовете и да си кажете ама вижте я сега тази все е критична, скъпи мои ще кажа само следното: Не. Това далеч не е критика. Въпреки кусурите на четивото, бих казала, че една много добре премерена и много добре преразказана приказка, която с цялата си класика и красота показва, че не всичко е такова, каквото изглежда. Че в действителност принца на бял кон далеч не е принц, а принцесата - далеч не толкова непорочна.


Като оценка ще дам 3/5 звезди, тъй като много от нещата бих променила.

Но все пак, това си е лично мое мнение и не мога да се бъркам в делата на автора.


Ако вие все пак имате различно мнение, много моля споделете с мен! Ще се радвам да го чуя!


Сега ще ви оставям и ще се потапям в някое друго вълнуващо и незнайно приключение, а вие не спирайте да четете!


A book a day keeps the reality away!


XoXo, - K.



20 views0 comments
bottom of page